Zo doen anderen dat


Burendag vier je samen

Het vieren van burendag in het weekeinde van 23 september is populair. Veel Gorcumers hebben zich al aangemeld. Hieronder, ter inspiratie, een gesprek met twee burendaginitiatiefnemers; Adrie Jens uit de Haarwijk en Anita van Eijbergen uit Stalkaarsen. (Trouwens: er zijn nog mogelijkheden voor het krijgen van subsidie via ‘subsidie straat en buurtactiviteiten’ van de gemeente Gorinchem. Daarnaast krijgen deelnemers een burendagpakket. Voor informatie e-mail naar wijkcoordinatoren@gorinchem.nl

‘We hebben elkaar nodig’

Met wie gaan jullie burendag vieren?
Adrie Jens vertelt dat ze burendag gaat vieren met bewoners uit drie flats rondom Athene die allemaal in één VVE zitten. Ze heeft dit initiatief met twee andere flatbewoners opgepakt.    

Waarom gaan jullie burendag vieren?
Niet iedereen kent elkaar. Hoofdreden van het vieren van burendag is contact maken met bewoners van Athene. Het is altijd goed om elkaar te kennen. Als iemand hulp nodig heeft, is de drempel lager om dit te vragen als je elkaar eerder hebt ontmoet.  

Hoe gaan jullie burendag vieren?
We informeren alle bewoners door middel van een flyer en op 23 september spreken we met elkaar af onder een prachtige treurwilg in het park. Iedereen neemt zijn eigen stoel en drankje mee. Aan de gemeente hebben we een vergoeding gevraagd via subsidie straat en buurt activiteiten voor een hapje. We hebben een quiz opgesteld met diversiteit aan vragen, bijvoorbeeld over het koningshuis en Oud Gorcum. 

Hebben jullie eerder burendag gevierd of is dit de eerste keer?
Op deze manier hebben we het niet eerder gevierd. We hebben al wel vaker elkaar ontmoet onder de treurwilg. Iedereen nam dan zijn eigen spullen mee, deze keer doen we het uitgebreider.

Hebben jullie tips voor andere Gorcumers die ook burendag willen gaan vieren?
Burendag is een mooi middel van verbinden van je leefomgeving en iets leuks te doen met elkaar. We hebben elkaar nodig. Door elkaar te leren kennen is de drempel om een praatje te maken of hulp te vragen veel makkelijker. 

’Het leven met buren bij elkaar’

Met wie gaan jullie burendag vieren?
We vieren burendag met de bewoners uit de Kwakernaat. In totaal tien huishouden.                   

Waarom gaan jullie burendag vieren?
Burendag is al een jarenlange traditie in onze straat. Het is een mooi moment om na de vakantie weer even bij te praten met buurtgenoten. De saamhorigheid is groot hier, we hebben respect voor elkaar en weten dat iedereen anders is. Door met elkaar in gesprek te blijven houden we het goed met elkaar. 

Hoe gaan jullie burendag vieren?
In mei begint het al te kriebelen bij mijn overbuurvrouw. ‘Er moet een datum geprikt worden’. We informeren de buurt door middel van een groepsmail. De locatie verschilt per keer. Er is altijd iemand die zijn huis beschikbaar stelt. Ook de activiteit is anders. Soms een bbq of borrel, deze keer doen we een high-tea. 

Hebben jullie eerder burendag gevierd of is dit de eerste keer?
Burendag is hier al een jarenlange traditie. Het gehele jaar door delen we alles met elkaar. Lief & leed. Op burendag is het een feestje en maken we er een gezellige dag van. Naast burendag houden we ook altijd een nieuwjaarsborrel. Het is wel de eerste keer dat we subsidie aanvragen via de gemeente. We deelden altijd de kosten met elkaar, wat prima kan. Maar een tegemoetkoming vanuit de gemeente is ook erg leuk!

Hebben jullie tips voor andere Gorcumers die ook burendag willen gaan vieren?
Het is fijn om goed contact te hebben met je buren. Gebruik burendag als een middel hiervoor. Het leven is te kort om ruzie te maken. Luister naar elkaar en heb respect. We zeggen weleens tegen elkaar dat we leven als dorpelingen in de stad en dat voelt goed!