Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens...
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog
GORINCHEM Op zondag 30 april wordt in Gorinchem de eerste editie van Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet gehouden. Dit wordt georganiseerd door de werkgroep OJH Gorinchem, in samenwerking met het 4 & 5 mei Comité Gorinchem en met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden woonden en werkten.
Deze herdenkingen op locatie zijn gratis toegankelijk en de bijeenkomsten duren 45 minuten. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen. Reserveren is niet mogelijk, dus kom ruim op tijd.
Open Joodse Huizen Gorinchem vindt plaats op de volgende locaties:
Gasthuisstraat 13B (12.00, 14.00 en 15.00 uur): dochter Chaja Meijler vertelt het verhaal van haar moeder Nelly Leviticus, die op 16 mei 1940, de dag na de capitulatie, haar werkgever Meijer Nort en zijn gezin dood aantrof. Zij zette de zaak samen met haar broer voort tot zij moesten onderduiken. Nelly overleefde de oorlog en keerde terug naar Gorinchem, haar broer kwam om in Sobibor.
Kalkhaven 53 (12.00 en 13.00 uur): Bert Stamkot, historicus en schrijver van het boek Joods Gorcum, vertelt het verhaal van het gezin Van Vriesland: Jacques, zijn vrouw Sientje, zoon Simon en dochters Sary en Esther. Zij kwamen allen om in de vernietigingskampen. Esther schreef in de eerste oorlogsjaren een dagboek dat na haar deportatie door een buurmeisje bewaard werd en in 1990 als boek verscheen.
Varkenmarkt 2 (13.00, 14.00 en 16.00 uur): Michel den Uijl, achterkleinzoon van de toenmalige eigenaar van dit pand, vertelt het verhaal van de familie Sachs. Gevlucht vanuit Duitsland vestigden Otto en Ella Sachs en hun dochters Hannelore en Marianne zich in Dordrecht. De moeder en zus van Ella voegden zich bij hen. Op last van de Duitsers moesten zij Dordrecht verlaten en huurden een woning in Gorinchem.
Kortendijk 14 (13.00, 15.00 en 16.00 uur): Janneke de Moeij schreef een boek over Marion van Straten, de kleindochter van Mozes van Straten en Marianna Polak, tijdens de oorlog bewoners van dit pand. Marion overleefde als enige van haar familie de oorlog en werd daarna door haar “onderduikouders” opgevoed. Janneke vertelt haar verhaal, en het verhaal van haar grootouders, ouders en tante.
Berichten
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet 2025 Gorinchem
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Gorinchem
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Gorinchem 2025 - Een unieke herdenking van verhalen Op 3 en/of 4 mei 2025 vindt de editie van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet ...
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet 28 april 2024
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Gorinchem
Op 28 april herdenkt Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet de Tweede Wereldoorlog in woonkamers, keukens en klaslokalen. Meijer Nort neemt in 1920 de brillenwinkel van zijn vad...